Skip to main content
Crafted from the finest natural fabrics

NAVIGAATOR / Purjetajate Moelooja

Rõivadisainer Katrin Kuldma jõuab moetöö kõrvalt merele ja metsa, ei ütle ära purjetamisest ning lööb vihinal golfipalle. Sport on toonud Katrinile ka uue moehobi – klubirõivaste disainimise.

Tekst Mervi Lill

 

Mis tõi sind purjetamise juurde?

Olulised mehed minu elus on tihedalt seotud mere ja purjetamisega. Eksabikaasa oli N-Liidu koondise purjetaja 470 klassis, poeg sõidab täna juba Laser klassis. Minu hing kisub ka mere äärde või mere peale. Kui aus olla, naudin merel käimist ja ka võistlusi enam kui mõnd moeüritust. Ka paljud mu head sõbrad on purjetajad, surfarid või muul viisil merega seotud.

Kui aktiivselt sa ise ka purjetamisega tegeled?

Olen läbinud Blue Sail’i kursused ja pisut võistlustelgi käinud, aga surf tuleb paremini välja. Kõige tugevam olen siiski kallutusmeeskonnas! Paraku ei võimalda mu töö kohe tugevama tuuleiili peale surfikama pakkima minna. Võtan igapäevaselt oma ateljees vastu ülikondade, kostüümide tellimusi, mõni klient astub ka ette teatamata sisse. Ei tahaks neile pettumust valmistada sildiga “Olen merel, tulen hiljem”.

Üha rohkem on meedias juttu sinu loodud rõivakaubamärgist Amanjeda ja vähem sinust. Kes või mis on Amanjeda?

Amanjeda on unistustes reisija, kes on inspireeritud maailmast. Aman on müütiline õnnistatud maa ja Amanjeda on sellel maal rändaja. Amanjeda on ilu ja disainigurmaan, ta valib parima - lihtsa luksuse. Amanjedas töötades olen seadnud eesmärgiks tuua diskreetselt esile kandja parimad küljed rõhutades tugevusi ja varjates nõrkused.

Kes võiksid olla meie kohalikud Amanjedad?

Amanjeda rõivad on saanud lemmikuks erinevate elualade esindajatele, amanjedade hulka kuulub nii arhitekte, näitlejaid, muusikuid, advokaate, poliitikuid ja ettevõtjaid. Näiteks Eesti esimene leedi Helle Meri, näitlejad Tambet Tuisk ja Evelin Pang, lauljad Koit Toome ja Hanna-Liina Võsa.

Sportlasi sa ei maininud, kuid tean, et klinetuuri hulka kuulub ka purjetajaid?

Vastab tõele. Esiteks seetõttu, et mul on väga palju meesklinete, kes hoolivad oma välimusest ja tegelevad aktiivselt spordiga. Teisaks põhjuseks on kindlasti see, et alusasime Tallinna Jahtklubiga mõnda aega tagasi klubiülikonna populariseerimist. Kõik, kes klubivormi kannavad, on minu käe alt läbi käinud.

Seega mitte spordidress vaid pigem klubi esindusrõivad?

Täpselt. Spordirõivaste tehnoloogia on selle ala proffide teema, minu töö keskendub ala esinduslikkusele. Loomingulisust on siin rohkesti, pean väga hästi õnnestunuks klubivormi Zuxu meeskonnale. Lisaks purjetajatele on uuendatud klubiülikonnad saanud omale ka näiteks Estonian Golf & Country Club.


Purjetamine on traditsioonide ala, klubidesse kuulumine on auaasi. Nii on ka riietumistiilil omad reeglid. Mis on klubiülikonna juures oluline?

Klubiülikonna kandmine väljendab uhkust oma klubi üle, tunnusvärvide ja sümboolika järgi eristustakse teistest ja näidatakse oma kuuluvust. Klubiülikond pole vormiülikond, see on prestiiži ja väärikuse sümbol, rõhutades klubisse kuuluvuse läbi oma isikupära ja hobi. Seepärast peab klubiülkond olema ka šiki joone ja hea istuvusega ning kvaliteetsest materjalist.


Mainisid, et täna on sinu klientideks eeskätt mehed. Milliseid valikuid Sa neile pakud?

Amanjeda ülikonnakollektsioon sisaldab üle 50 erineva pintsaku modifikatsiooni, lisaks teeme triiksärke ja mantleid. Ülikonnakangad varieeruvad alates argiülikonnast kuni pidulike pulmaülikondadeni. Kuna mehed on mugavad ja kiire elutempoga, on meil stuudios olemas ka mitmeid näidiseid, et anda ettekujutus juba valmis mudelitest.


Mis teeb need ülikonnad eriliseks?

Giorgio Armani on kunagi öelnud, et moodsa ja stiilse rõivaeseme peamine erinevus on kvaliteet. Soovin, et sama kehtiks meie ülikondade kohta ning oleme selle nimel palju tööd teinud. Võtsime esimesena Eestis ja kogu Põhja-Euroopas kasutusele made-to-measure ehk mõõdu järgi valmistatud rõivaste loomiseks mõeldud tarkvara. Mitmed aastad investeeringuid, koolitusi ja lõputut katsetamist on jõudnud etappi, kus täpsete lõigete valmimine tellija isiklike mõõtude järgi on vaid sekundite küsimus.