Skip to main content
Northern Luxury with the finest natural fabrics

AMANJEDA Casa ja Katrin Kuldma loodud korter Das Haus luksulikku kortermajja, intervjuu disaineriga / Diivan 2020

Katrin Kuldma loodud näidiskorter luksuslikus linnamajas DAS HAUS on avara planeeringuga. Disaineri soov oli seda avarust võimendada ning luua täiuslik taustsüsteem kunsti eksponeerimiseks. Nii on kasutusel heledad toonid ja puhastel valgetel seintel on eksponeeritud Mare Vindi, Aarne Maasiku, Anna Litvinova ja Sven Začeki tööd. Kolmetoalise näidiskorteri kõikidesse tubadesse on hoolikalt valitud kunstiteosed harmoneeruvad delikaatse sisutusega. Mööbli koloriidis saab paralleeli luua Kuldma rõivakollektsioonidele iseloomuliku klassikalise luksuslikkusega. 

 

Intervjuu ajakirjale Diivan, jaanuar 2020

Talvisel pööripäeval avasid Eesti mainekad disaini- ja elustiilibrändid koostöös uue ja põneva galerii uksed Tallinna südalinnas Maakri Kvartalis, kus on šikilt esindatud nii rõiva- kui sisustusdisain, valik head kunsti ning elustiiliteenused. Koostöös tegutsevate Eesti sisustusbrändide esimeseks ühiseks projektiks on näidiskorter eksklusiivses uues äri- ja kortermajas DAS HAUS. Tallinna südalinnas värskelt valminud näidiskorteri sisustuslahenduse autoriks on rõivadisainerina tuntud Katrin Kuldma, Amanjeda brändi omanik ja looja. Katrin Kuldma looming sisearhitektina ja mööblidisainerina on vähem teada, kuid alates õpingutest EKA sisearhitektuuri osakonnas on ta paralleelselt moeloominguga sisustusdisaini valdkonnas tegutsenud juba enam kui kümmekond aastat.

  • Milaano viimastel sisutusmessidel on suureks trendiks, et moebrändid näitavad ka oma sisustuskollektsioone. Kas nüüd on need trendid jõudnud ka Eestisse?

Tõepoolest, pigem on loogiline, et rõivadisainerina liigud ka teistesse disainivaldkondadesse. Moedisainer loob reeglina oma maailma laiemalt kui üksnes rõivad. Keskkond olgu siis butiik, kodu või koht, kus rõivaid kantakse on alati väga olulised. Visioon interjöörist, kus inimene rõivaid kannab, on loomulik jätk kujutluspildile tema välimusest. Mind on arhitektuur ja sisearhitektuur võlunud terve elu, see oli omal ajal ka haridusetee valikuküsimus - mood või arhitektuur. Esimese hariduse sain modisainerina, teise nii koolist kui elust sisearhtektina.

  • DAS HAUS korterit võib nimetada sinu ja uue galerii koostööpartnerite debüütprojektiks, mis sind selle juures kõige rohkem paelunud on, kas teeksid sarnaseid projekte ka edaspidi?

Tuleb tunnistada, et ülihea on sisustusprojekti teha, kui on kvaliteetsed nii klient kui materjal. Das Haus korteri loomisel oli tellija helde, usun, et nii luksuslikke näidiskortereid õnnestub disaineritel teha harva. Eesti disaini ja tootmise patrioodina olen üliõnnelik, et korter on valminud pea sajaprotsendiliselt Eesti oma brändide ja tootjatega koostöös. Vaid pähklipuust toolid, lauad, riiulid on pärit Lätist, aga eks nemadki on omad. Väikeste elementidena sai lõpuks sekka ka rahvusvahelise tippdisaini lemmikuid. Muidugi teen niisuguseid projekte edaspidi hea meelega, Das Hausí arendajaga on uued plaanid ka juba tehtud.

  • Mida korteri sisustamisel silmas pidasid? Kui suur see üldse on - kas mõeldud perele või pigem üksikule inimesele? Oled palju kasutanud kõrgetasemelist kunsti, kas korteri ostja võiks olla kunstirsõber?

Värskelt valminud DAS HAUS korter on küllalt avar, aga siiski oli esmane soov, et olemasolev avarus säiliks ja võimenduks. Nii on kasutusel heledad toonid, seinte puhas valge võimaldab ideaalselt eksponeerida kunsti. Kolmetoalises näidiskorteri kõikides tubades on hoolikalt valitud teosed, mis harmoineeruvad ülejäänud sisutusega. Loodud korter sobib luksuslikuks elamiseks üksikule persoonile, aga on ka avaraks ja mugavaks koduks nii paarile kui ka väikesele perele. Korter sobib hästi külaliste võõrustamiseks ja mõnusaks koduseks lõõgastumiseks. Väiksem kahest  magamistoast on sisustatud nii, et teda saab edukalt kasutada nii kodukontori kui koolilapse toana. Muidigi loodan väga, et korteri valib omale koduks kunsti ja kvaliteeti hindav inimene. Kunsti osas pakume ka oma galerii koostööpartnerite abi hingepuudutavate valikute tegemisel.

  • Kuidas kirjeldaksid Das Hausi, seda õhustikku, piirkonda ja milline sisekujundus sellisesse majja üldse sobib?

DAS HAUS jaoks valminud kolmetoaline korter on loodud harmoonias hoone arhitektuuri ja asukohaga. Sõna kõige otsesemas mõttes on hoone asukoht ja stiil ühelt poolt suurlinlik, teisalt armsalt ajaloohõnguline. Modernistlik DAS HAUS Süda tänava ja Pärnu maantee ristumiskohal mõjub elitaarselt, samas on maksimaalselt kasutatud Süda tänava suunas avanevat koduselt väikelinlikku ja päikeselist õhustikku. Nii sai ka siselahendus detailides luksuslik, vormilt modernne ning olemuselt kodune ja soe.

  • Palun nimeta mõned põnevamad elemendid, tooted või uudsemad lahendused, mida sisustamisel kasutasid? Rõivadisainerina teatakse sind kui maailma tippkangaste kasutajat, kas sama saab oodata ka sisustuselementides?

Köök on kodu süda, selle moto järgi joonistasin ka selle korteri köögilahenduse. Näidiskorteri köök on loodud kestma ja olema kaunis intesiivses kasutuses, uksedetailid on tugevdatud metallliistudega, sahtlisüsteemid kõrgeima kvaliteediga, köögisaar on valmistatud parimate kivimeistrite poolt. Kapid on mahukad ja läbimõeldud sisulahendustega, samas mõjub valge köök kerge ja õhulisena. Teine minu jaoks ülitähtis element on supermugav diivan, tean kui mõnus on peale intensiivset tööpäeva rullida mugaval sulediivanil. Elutoa luksuslik diivan pärinebki mu enda loodud Amanjeda Home kollektsioonist. Diivani valmistajaks on ikka  kõrgetasemeline Eesti tootja, selle mudeli puhul Neiser. Maailma tippklassi diivanitega võrdväärseks muudavad  mudeli uhked laiad ja sügavad proportsioonid, kvaliteetne suletäidis ning kehasõbralik ja vastupidav kangas Loro Pianalt. Sarnaselt minu rõivakollektsioonidele pärinevad ka AMANJEDA Home diivanite tekstiilid peamiselt Loro Piana'ilt - Itaalia Biella piirkonna kangatootmise lipulaevalt. Kõrge kvaliteediga materjalid lihtsalt on vastupandamatud - naturaalsus, pehmus, särav ja tundlik värvigamma ning vastupidavus peavad kõik olema hea diivani tunnusjooned.

  • Millised olid suuremad väljakutsed?

Usun, et suurim väljakutse disainerile on alati püsida etteantud eelarve piires, leida raamides siiski vaid parimad lahendused. Seda õnneks võimaldabki koostöö tublide kodumaiste partneritega. 

  • Mis sinu arvates eriti hästi välja kukkus?

Tagasiside nüüd valmis korteri puhul on, et ta mõjub tavalisest luksuslikumalt. See kommentaar ka professionaalselt sisustusfotograafilt Katrin Uusojalt oli parim kompliment.

  • Millised on praegused kuumimad sisekujundustrendid?

Nii nagu rõivadisini puhul, nii ei huvitu ma ka sisustusdisaini puhul hetketrendidest. Mulle tundub tänases maailmas kummaline rääkida, et nüüd on trendikas üks või teine värvitoon. Tähtis on stiilsus, kestuvus ajas, klassika, sobivus keskkonna ja tellijaga. Kui siiski trende esile tuua, siis minu jaoks peituvad trendid uutes materjalides ja tehnoloogilistes lahendustes. Pakun, et kuumaks trendiks võib pidada ka hästi valitud kunsti interjööris.

  • Milliseid näpunäiteid annaksid teistele uue korteri sisustajatele?

Uue kodu, korteri sisustajale soovitan kindlasti leida professionaalne ja hinge järgi sisearhitekt. Kui tundub, et arhitekti kaasamine on kallis, siis see arvamus on ekslik. Sisearhitekti roll on tellija soovide tabamine ning eelarve koostamine koos projektiga.